"Tänk att några droppar bläck som blänker
 - kan göra att så många tänker"

Nattgöken - med sin egen värdegrund…

E-post: mitt förnamn@wilmarsgard.se

         

Om de dummaste och och minst upplysta får sätta ribban 
kommer de någorlunda intelligenta att dö av leda"

Hur vet man då…                                        (19 okt 2018)

Läser några rader av journalisten och författaren Lars Åberg som jag finner tänkvärda:

Hur vet man då om ett samhälle börjar gå sönder?

"Första gången jag tänkte tanken var den inte alls påverkad av migrationskriser eller handfallna myndigheter, utan kopplad till de brister i samhällskunskapen som jag mötte hos elever på högstadiet. Niondeklassarna jag träffade i en stor skola i en större svensk stad visste inte särskilt mycket om hur samhället var uppbyggt, hur dess institutioner grep in i varandra och hur beslut fattades.

En del trodde att socialförvaltningen och socialdemokratin var samma sak. Några av dem var säkra på att barnbidraget kom från FN. De allra flesta hade ingen som helst koll.

En undran väcktes då hos mig: om man inte känner till hur saker och ting hänger ihop, hur märker man då när de faktiskt inte längre gör det?"


Att hålla ett öga på…                                   (17 okt 2018)

En smått krystad rubrik som jag mest satte dig för att jag skulle få tillfälle att berätta att jag varit på Kullbergska idag för en ögonkontroll. Jag har för ett par år sedan bytt linsen i höger öga och nu vill jag få byta linsen i vänster öga också eftersom jag börjat se "dubbelt" på det ögat.
Det använder jag mest när jag tittar på Madame - två godingar är bättre än en…
Jodå - jag hamnade på väntelista…

Men det finns även annat att hålla ögonen på - som t ex Katrineholms-Kuriren - denna emellanåt så märkliga tidning. Tänker jag emellanåt - och denna gång efter att ha läst en artikel med rubriken:
Fastighet återlämnas till AB Vingåkershem

Av någon anledning blev jag nyfiken på vad det handlade om - och fick veta att
De ensamkommande ungdomarna blir allt färre. Nu lämnar socialförvaltningen tillbaka ytterligare en fastighet, där man drivit hvb-hem, till AB Vingåkershem.

Jaha - konstaterade jag - och blev sittandes i funderingar över "Vad är det här för slags hus då som återlämnas". Är det jag som är en smula underlig, blev nästa fundering, för jag förväntade mig att en artikel med den rubriken skulle berätta för mig - hur många lägenheter finns i huset - och då av vilken storlek, och inte mist är jag nyfiken på "Vad  kommer nu AB Vingåkershem att göra med det återlämnade huset?"
Men det anser inte Kuriren vara intressant att berätta för sina läsare utan informerar i stället bara om minskningen i antalet inkommande ensamstående ungdomar.
Som, om nu redaktionen tycker det är något att skriva om, borde ha fått en egen artikel. Där man då också kunde ha informerat läsarna om denna händelse får någon påverkan - ekonomiskt tänker jag då på - för en kommun som (tror jag med tanke på Tennisparken) kommer att få "brist på stålar" inom kort.
Tycker jag alltså - men Kuriren och jag - tycker sällan lika om hur man ska skriva artiklar…


Bra att veta…                                                        (15 okt 2018)

Ny kunskap är inte tung att bära - inte heller återuppväckt gammal och smått glömd sådan - tynger vare sig kroppen eller humöret…
Så när vännen Åke tipsade mig om en bok - som jag nu förväntar mig ska ge både nya kunskaper och känna att en del gamla åter tonar fram - beställde jag genast den boken.
Vilket jag berättade för honom.

Åke skriver då:
"Började läsa i denna bok idag och fastnade direkt. Synnerligen lättläst skriven och full med intressanta upplysningar som man under åren i olika sammanhang stött på.  Fint och illustrativt beskrivet så man fattar digniteten i avstånd och storlek.

Det är också förvånande hur mycket begåvat folk det tidigare har trampat omkring i tofflorna på jorden. En del har t o m kunnat sitta i sina favoritfåtöljer och räkna ut hur det hela förhåller sig. Klart imponerande.
Jag har stora förväntningar på fortsättningen.
Kommer säkert att ge dig tillfälle att fundera på tillvarons storhet i jämförelse med futtigheterna i KF i Vingåker.
Åke

Kan jag nog tro…
BW

PS - Den här krönikan borde du läsa - som har rubriken:
"Vem kan och vill skriva om stöld av Sverige?"


Om att läsa…                                                      (14 okt 2018)

Att läsa böcker är för mig lika viktigt som att andas.
Kloka och begåvade läsare begriper direkt att jag "far med överdrifter" och där använder en åsikt som man emellanåt kan höra sägas som en slags liknelse…
Jag läser ständigt. Mest böcker.
En och annan gång läser jag om vissa böcker - som den här.

Kloka och begåvade människor läser böcker - får jag veta i den enda papperstidning jag prenumererar på - Fokus.
En tidning som aldrig publicerar fejk…

Vill jag kraftigt framhålla - enär jag i senaste utgåvan läser:

"För läsandet, visar en mängd vetenskapliga studier i exempelvis psykologi, pedagogik och medicin, gör inte bara oss människor lyckligare, piggare, yngre, kvickare, godare, dunderempatiska och rent allmänt väldigt mycket bättre.
Det föder också nya, fräscha nervkopplingar i våra hjärnor; förbättrar vår intelligenskvot och koncentrationsförmågor; gör oss socialt framgångsrika och till och med oemotståndliga som sexpartners".

Jo, jag har märkt det…

Och sänder därför en väl menad varning till de ansvariga på Vingåkers bibliotek -  att det kan bli rusning nästa vecka. Kalla in extrapersonal!
Ordna med kölappar utanför entrén - och soffor till pensionärerna.
Missa inte att engagera en korvgubbe med låda på magen…
BW


Skojarbransch…                                          (13 okt 2018)

Du Bjarne,
Den 21/9 nämnde jag i ett inlägg att "det är indierna som räddar den svenska it branschen" med anledning av att det inte enbart är asylsökande invandrare som kommer till vårt land.
En hel del söker sig också hit för att arbeta.
Närmare bestämt kommer det ca 30 000 utomeuropeiska arbetskraftsinvandrare per år.

Nu visar det sig vid närmare analys att vårt system och lagrum för arbetskraftsinvandring inbjuder till oönskade effekter.  Migrationsverket har noterat att fyra av tio invandrare som fått arbetstillstånd varit outbildade. När arbetet tagit slut vet man inte vart de som inte frivilligt återvänt hem tagit vägen. Tanken var ju att Sveriges åldrande befolkning skulle få tillgång till ny kompetens.

Det visar sig att den utomeuropeiska arbetskraftsinvandringen har utvecklats till en skojarbransch där tillfälliga uppehållstillstånd säljs på nätet där t.ex. ansökningar från gatukök tänkt sig ha nyanställningar till att "skala och hacka grönsaker". Bärplockare och skogsplantörer finns det gott om men ganska få kvalificerade med "fördjupad högskolekompetens".

DGS har bett Gunnar Sandelin att kolla upp vår arbetskraftsinvandring.

Minsann är inte det här ytterligare ett exempel på att de lagar och system vi har i vårt öppna samhälle alltför lätt inbjuder till att oönskat bjuda in oseriösa typer av människor vi helst inte skulle vilja dela vår välfärd med.
/Åke


Klimatet?                                     (10 okt 2018)

08.45 - Jag vågar nog anta att det kommer att publiceras ett antal "klimatalarmistiska" artiklar de kommande dagarna med anledning av den nyligen framlagda ICPP-rapporten.
Det finns de som har avvikande åsikter - noterar jag när jag nu på morgonen läser två av dem som hamnat i min dator.
1 - En klimatrapport som förlorat kontakt med verkligheten

2 - Oss förfallsalarmister emellan

 Och blir sittandes i funderingar hur de med klimatångest (i t ex Vingåker) tänker när jag skriver att om några timmar sätter jag mig i bilen för att fara till Karlshamn (Blekinge) för att i kväll - tillsammans med en grupp bussresearrangörer - ta färjan till Klaipeda (Litauen).

En av anledningarna till deras (bussresearrangörernas) besök i Klaipeda är ju att de (och staden Klaipeda - som bjuder på lunch med information) vill att det ska arrangeras bussresor dit.
Utan minsta tanke på att sådana bussresor "frestar på "klimatet".
Och borde, förresten, inte vårt lokala PRO genast sluta arrangera klimatpåverkande bussresor för sina medlemmar?
Någon jävla miljöhänsyn måste väl gamlingarna kunna avkrävas?

Och, förväntar jag mig, att det nu snart kommer att stå engagerade klimatängsliga personer utanför Systembolaget, som med sina plakat (i samarbete med nykterhetsrörelsen?) beskriver sin avsky över att "bolaget" säljer viner som fraktats hit från länder så långt bort som Australien, Sydafrika. Chile osv.
Transporterna står ju för en stor del av de klimatpåverkande utsläppen..
Är det inte illa nog redan med viner från Rhendalen?…

Är det inte dags att Vingåkers kommun - med sina klimatansvarskännande medborgare - nästa år skippar den löjliga Mångfaldsfestivalen och i stället genomför (åstadkommer) en en kraftfull manifestation "för klimatet"?
Ledd av den - av kommunen nystartade föreningen "Vingåker för klimatet".
Suck!

För egen del har jag åsikter om hur kommunen sköter "närmiljön" på Marknadsvägen. Men finner i alla fall en liten tröst i att kommunen lovat att ta bort (de allt fler) löven - med plogbilen - tillsammans med snön…


Nöjda äldre i Vingåker                                  (9 okt 2018)

Hej Bjarne,
Socialstyrelsen har i uppdrag att undersöka hur de äldre uppfattar äldreomsorgen. Därför fick cirka 220.000 äldre personer under våren en enkät med frågor om vad de tycker om sin äldreomsorg. Syftet med undersökningen var att dels ge enskilda äldre en röst, dels  att ta fram kvantitativa mått utifrån ett brukarperspektiv.

I sammanställningen som gjorts kan man utläsa svaren från äldre som bor i Vingåker.
Nedan visas i tabellform utfallet i % för 8 ställda frågor fördelat på män, kvinnor och totalt.

Någon anledning att flytta från Vingåker ser inte ut att vara nödvändig då det tydligt framgår att det verkar vara trivsamt att vara äldre och bo  i Vingåker och njuta av kommunens hemtjänst.
/Åke


Spännande läsning…                                     (7 okt 2018)

Alexander Bard, är ett namn jag känner till och det tror jag du också gör. Jan Söderqvist, känner jag också till - i alla fall lite - eftersom han tillsammans med Bard har skrivit böcker jag tidigare köpt och läst.

Har just köpt den senaste boken de publicerat.

Lockades av den här beskrivningen av innehållet:
"Vi ser oss om kring. Och vi vantrivs. Tillväxten slår nya rekord, fattigdom och analfabetism minskar, teknologiska innovationer skapar fantastiska möjligheter. Samtidigt känner vi alla innerst inne att det är någonting som är fundamentalt fel. Demokratierna har gått i baklås och producerar auktoritära översittare, en växande underklass bedövas med snabba kolhydrater och fördummande underhållning. Samhället infantiliseras, det politiska samtalet förfaller."

Jag får också veta att: "Digitalt Libido är en djuplodande och brutalt ärlig analys av människans alltmer akuta vilsenhet i det framväxande nätverkssamhället."

Mums, tänkte jag när jag fick ta del av de raderna och nu har jag en bok på över 400 sidor som jag ska ta mig an under två nattliga färjeresor mellan Karlshamn och Klaipèda i Litauen och hem igen.
Utfärd på onsdag kväll tillsammans med en grupp om sådär 25 bussresearrangörer.

Jo du - bäste läsare - det finns viktigare saker att läsa - än Kuriren.
Eller kanske jag ska skriva - andra saker än Kuriren?

Mer spännande läsning?
Jo det vill jag tycka när jag läser en text med rubriken:
Språksanering och hjärntvätt.
Klicka dig in och du kan bland annat läsa:

Tankegången hos politikerna ser ut att vara att man kan lösa problem genom att omdefiniera dem till utmaningar.
Problem är ofta lika med en olöst uppgift eller en svår fråga. Problem är ett ord som kopplas samman med passivitet, något som indikerar maktlöshet.
Används begreppet för personer, fungerar det, om man följer den politiska korrekta känslan, stigmatiserande och diskriminerande.
Däremot, begreppet utmaning associerar till något positivt och icke-diskriminerande.
En utmaning är något som stimulerar och till ett aktivt sökande efter lösningar.

Jo - det politiska språket försöker lura dig - förstår du om du läser artikeln…


Prata så folk förstår tycker Bo Pellnäs

"Politikerna talar oftast inte till väljarna, utan till de lyssnare som består
av de professionella, både de egna och de i det motsatta lägret. De är
medietränade till att på enklast möjliga sätt smita undan frågor som
kan vara besvärande, både personligen och för partiet. Knepet kan vara
att så fort som möjligt tala om något annat, och att tala oupphörligen
även om någon annan försöker få ett ord med i laget.

Det vore en demokratisk renässans, om man  gjorde rent hus med
medieträningen och helt enkelt började bete sig som vanligt anständigt
folk. Att man vågade svara ”det vet jag inte, men jag skall ta reda på det,
för frågan är viktig. Att man står kvar och inte smiter när situationen blir  besvärlig.

Att tala tydligt, begripligt och smakmässigt korrekt är sannerligen en svår konst.
Den kräver övning och inte minst en god vilja att verkligen göra sig förstådd och
nå fram till den man talar med."

Det är hög tid att vi låter vårt språk bli en vall som skyddar oss mot politikens
pågående förvandling till den form av amerikansk tv-underhållning där populisterna frodas.
/Åke


Att lära från USA  
                                            (3 okt 2018)

Det var med lite tveksamhet jag vågade sätta den rubriken. Fast jag struntar i att förklara vad jag menar med det. Känner jag…
Hur som haver, min favoritbloggare, Patrik Engellau, berättar i dag i sitt inlägg om skillnaden (från Sverige) hur myndigheterna i USA agerar när det uppkommer "katastrofer".

Så försöker jag, så där i grunden förstå, varför jag föredrar hur man gör i Amerika. Kommer inte på annat än att jag är begåvad med ett annat sinnelag än (vad jag tror) de flesta vanliga svenskar. Kan det komma från min norska mamma?
Jag tror f-n i  mig det…

Nå om du tar dig för att klicka på länken ovan så kan du få läsa dessa märkliga rader;

Det borde jag förstås ha insett, tänkte jag lite skamset. USA är inte som Sverige. Dottern hade inte ens fått erbjudande om kristerapi av kommunen.
Att vår resa blev inställd berodde inte minst på att svärsonen, som genom sin bortovaro under busvädret snuvat sin arbetsgivare på arbete, var tvungen att arbeta extra som kompensation åt arbetsgivaren.
I Sverige antar jag att motsvarande smäll skulle tas av arbetsgivaren, inte den anställde.

Engellaus text handlar om hur hans dotter, bosatt i South Carolina, agerar
Inför ankomsten av orkanen Florence uppmanade guvernören i den amerikanska delstaten North Carolina medborgarna vid kusten att under det stundande ovädret lämna sina hem och flytta till säkrare platser.

En mycket tänkvärd text…


En framtid?                                                               (1 okt 2018)

Det är måndag och det förväntas väl betyda att nya förhandlingar nu ska börja i hoppet om att det ska hamna i ett läge där någon (några) ska erbjudas möjligheten att "bilda regering och själv bli statsminister".

En som just inte har så stora förhoppningar om det är Patrik Engellau som i sin måndagstext bl a skriver så här:

Lärdomen vi kan dra av detta är att maktordningar ofta hellre går under – och drar med sig sina folk i fallet – än de ändrar sina principer.
Historien är full av sådana kollapser.
Se inte bara på det karolinska enväldet utan även på Frankrikes ancien régime och hitlerrikets och sovjetunionens sönderfall.
Varför skulle vårt politikervälde vara annorlunda?
Hur skulle det kunna vända sina ambitioner och sitt tänkande till något konstruktivt och framåtblickande?
Ty det behövs något mycket mer radikalt annorlunda än exempelvis att en tvehågsen och splittrad Allians kommer till makten.

Extraval låter allt mer lockande - är en första känsla - innan mina funderingar hamnar i ett smått uppgivet - "Varför då?"…

Om du har några minuter över och dessutom inte är emot tanken att ta till dig information som ifrågasätter dagens "sanningar" - så läs gärna vad Lars Bern skriver under rubriken:

Vad har kolesterol och koldioxid gemensamt?

(om du inte vill läsa så kan jag avslöja vad Bern skriver - båda är nyttiga)


Om de korkade…                                       (30 sept 2018)

08.00 - En elak rubrik - på sitt sätt - då jag lika gärna kunde ha kopierat gårdagens.
Men jag kommer just inte på någon annan när jag ska berätta om en text av Lennart Bengtsson som kåserar kring det här med fakta och fördomar.
I det här fallet kring Galileo som påstod att jorden cirkulerade kring solen och den kyrkliga vetenskapen som ansåg att "allt cirkulerade kring Jorden".
Galileo hamnade i livslång husarrest.

Samma dumhet har återkommit, skriver Bengtsson.
Ett smakprov ur artikel ger dig följande information:

Professorn i neurovetenskap, Germund Hesslow, vid Lunds universitet har i sina föreläsningar sagt att män och kvinnor är olika. Till exempel att kvinnor kan föda barn och män kan producera spermier.
Det finns också andra olikheter vilket innebära att de får springa, hoppa, kasta slägga och spela fotboll i separata tävlingar.
Det är sådana självklarheter, åtminstone för oss vanliga människor, som professor Hesslow har sagt i sina föreläsningar. Det har han emellertid fått fan för.
En del av studenterna är nu upprörda över denna bristande respekt för universitetets värdegrund.
Universitetets administrativa ledning lär ha uppmanat professor Hesslow att be de förorättade och kränkta studenterna om ursäkt samt att han bör ändra sina föreläsningar för annars kommer han att få sluta.
Vem vet, kanske det slutar med husarrest?

Lever vi inte i en galen tid?


Det är gott att läsa…                                (29 sept 2018)

…vad kloka människor skriver. Tänker jag denna lördagsmorgon då jag läst ett par artiklar/blogginlägg jag verkligen sympatiserar med.
Jag har morgonrutiner jag sällan rubbar på - äter grötfrukost som följs av en  någon (några) timmars runda på internet där jag girigt söker ny kunskap. Sällan eller aldrig - underhållning. Sådan som de flesta (vågar jag nog påstå) uppfattar det ordet.
Får jag så ge några exempel på vad jag menar med "kloka personer"

Alice Teodorescu
Patrik Engellau
Johan Hakelius

Fler orkar du nog inte med, men jag har en fem-sex till jag inte kan avstå från att (genast) läsa så fort jag vet att de kommit med något nytt…

Vilket jag nu har hunnit med - och frågar mig själv varför jag nu finner det så viktigt att berätta det. Men hur det blir med mitt skrivande vet jag aldrig riktigt när jag sätter igång - men anledningen till dessa (dagens första) rader var egentligen att jag sent i natt satt och funderade på några ord som ständigt gnagt inom mig under denna märkliga valrörelse. En synnerligen framgångsrik ägare av ett "skönhetsmedelsimperium" lär ha sagt:
I våra laboratorier blandar vi kemikalier - i våra affärer säljer vi drömmar.

Och de nattliga tankarna hamnade i kommunpolitiken och jag förundrades över det märkliga att inget av våra lokala politiska partier agerade efter en sådan formulering. Jag tror inte ens att de känner till den. Och skulle någon eventuellt göra det så vet de inte hur de ska omformulera sina visioner till något som "Svensson" (lätt) tyder som en skön dröm inför framtiden.
Kan du se framför dig ett gäng politiker som sitter där på sitt styrelsemöte och så…?
Nä, det kan inte jag heller.

Jag har, märker jag här, märkligt lite kunskap om hur tankarna går hos Vingåkersborna (ännu mindre hos politikerna i Vingåker antar jag) men jag vill gärna tro att de är som "folk är mest" och (nu är jag ute på hal is) har lite svårt att tro att ett endaste av de avgivna lokala vallöftena har kunnat åstadkomma den minsta lilla dröm hos någon av väljarna.
Jag lämnar där ordet mardröm utanför det resonemanget…

Lutar mig därefter sakta tillbaka i stolen och tillåter mig njuta av att vara pensionär - med all tid i världen att kunna få ta del av (syssla med) vad som är mina intressen…


Ljugande media…                                           (27 sept 2018)

Får jag skriva dig en sak på näsan? OK, jag vet ju inte vad du svarar på den frågan så jag bestämmer mig för att göra det ändå - Tro inte på media. Där menar jag då i första hand - svenska media.

Man kan ju få för sig att tidningar som Dagens Industri eller DN är seriösa och objektiva tidningar.
Du, det är mycket man kan få för sig. Inte minst om man bor i Vingåker.
Och läser Kuriren…

För all del, jag skummar varje dag vad de stora tidningarna (och Kuriren) skriver i sina nätutgåvor. Om det är gratis.
Men ska jag få veta "annat" (sant, information, kunskaper, underhållande, tänkvärt) så läser jag  de framgångsrika bloggare som finns i Sverige.
Som DGS (Det Goda Samhället) som drivs av Patrik Engellau.

Läs här hans tänkvärda text om "hånskrattet".

Skolverket
Nu vet jag inte hur det är med Skolverket och deras sanningar men från vännen Åke kom just följande:

Hej Bjarne,
Idag kom  statistik från skolverket om Grundskolans slutbetyg.

Den visar bl.a andel elever som uppnått kunskapskraven i alla ämnen och genomsnittligt meritvärde.

Som synes är det tveksamt om de hittills genomförda åtgärderna i Vingåker förtjänar några stående ovationer. Även om de ansvariga skulle säga sig arbeta långsiktigt vore det angenämt att kunna se någon liten förbättring i jämförelse med länets övriga kommuner.
Flickorna klarade sig lite bättre än pojkarna (39,6% mot 38,5%)

Rankingen av Sveriges skolkommuner för 2018 publiceras av Lärarförbundet först den 8 nov. 2018.
/Åke

Hav förtröstan - den nytillträdande majoriteten i KF (S & C) säger sig ha samma starka samsyn på att "skolan är nr ett" i den kommande verksamheten.
Som tidigare alltså…
BW

PS - Jag har via kommunens FB-sida idag frågat om det går att få en kommentar till de (allt) sämre siffrorna för Vingåker.
I stället för att ringa och få en del antagligen (ogenomtänkt) svammel i öronen:
Nu hinner de läsa och begrunda - innan de (eventuellt) kommer med svar…

 


Ett litet avbrott…                                        (26 sept 2018)

Den gula nattgöken…

…kan vålla stort förtret. I alla fall hos mig. Då menar jag att vi i Vingåker varit bortkopplade från internet genom ett fel på fibernätet. Vad jag hört av andra har det även åsamkat bortfall av en del tv-kanaler - vilket jag lättare kan leva med.  ;-)

Jämrans irriterande var det det hände just i dag då Vingåkersbladet kom ut - innehållande min annons som puffade för den här bloggen.
En annons jag tidigare försökte få med i kommuntidningen men som då, just före tryckningen av den tidningen, nobbades av kommunledningen…

Nåväl, vid 22-tiden i kväll spelade min dator en glad liten melodi för att underrätta mig om att den hade kontakt med omvärlden.
Nu är jag förstås nyfiken på om jag till den omvärlden kan räkna med Vingåkersborna.
I alla fall en nyfiken gång…

Denna kväll blir en lugn sådan för mig men vill i alla fall kittla din läslust med att länka till en (som jag tycker) synnerligen bra artikel som har rubriken: Demokratins konsekvenser.

Tittar du in där kan du bl a läsa:
Den politiskt ”demokratiska” styrningen av landet står på tre ben: politiker, myndigheter och media. Alla övervakar alla. Det gäller att uppträda korrekt och följa värdegrunden i alla sammanhang. Katalysatorn till detta finns i form av de så kallade ”demokratiska” organisationer, som trycker på i olika frågor.
Den folkstyrda demokratin är förlorad.

Är man lite intresserad av politik finns det saker att läsa där som säkerligen kan få dig att fundera: "Hm det var som f-n"

Det kommer du också att göra om du läser det här blogginlägget från Rebecca Weidom Uvell. Det handlar om det hiskeliga Vänsterfolket……


Förlorarna…        De kommer att leka ihop… 
              (25 sept 2018)

Oj, tänkte jag när jag nu på morgonen när jag i Kuriren kunde läsa att frågan om vilka partier det blir som samlar majoriteten i Kommunfullmäktige. Det gick betydligt fortare än jag kunde föreställa mig.
Men det kan ju bero på - som Anneli Bengtsson svarar på frågan:

Har det varit hårda förhandlingar?

– Nej, det har varit jättebra förhandlingar.
Vi är en samling kloka människor som ser till Vingåkers bästa.

S går ihop med Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet.
Tillsammans får de fyra partierna 16 av kommunfullmäktiges 31 mandat.
V hamnar utanför majoriteten den här gången…


Vilka kommer att leka ihop?
            (24 sept 2018)

Vännen Åke har sammanställt den här fina tabellen över slutsiffrorna från kommunvalet i Vingåker 2018. Jag, som gillar siffror, tittar med intresse på hur röstsiffrorna från förra valet har ändrats.
Det finns vinnare och det finns förlorare. Där MP gör ett katastrofval - liksom L  som nu helt försvinner ur Kommunfullmäktige.…

Den senaste valperioden har haft en majoritet av S+MP och V - som fick sin majoritet beroende på att SD då inte kunde besätta alla sina mandat.
Nåväl - 16 mandat behöver man samla i KF för att få majoriteten de kommande fyra åren.
Den tidigare majoriteten lyckades bara få 14 mandat den här gången och behöver alltså få med sig två till för att få fortsätta styra kommunen.
Enligt en artikel i Kuriren säger Anneli Bengtsson, (S) att partiet har för avsikt att kunna ta till sig de saknade mandaten då de vill fortsätta vara i majoritet.

Om man nu är av den sorten att man bryr sig om vilka partier som kommer att styra kommunen i framtiden kan man ju bli sittandes en stund och fundera lite kring varifrån (S) då kan få de två behövliga mandaten.

Jag själv, som emellanåt kan vara en grinig och långsint jävel, skulle (om jag suttit i den tidigare oppositionen) vara synnerligen förtjust över tanken att "Ge tillbaka för gammal ost"  dvs bli kvar i den tidigare oppositionen och ta över - med sina sammanlagda 17 mandat.
Jag har svårt att tänka mig att väljarna skulle märka någon större skillnad i verksamheten i kommunen…

Efter KF-mötet den 29 oktober lär vi få veta hur det blir…


Jag är trött…                                                        (24 sept 2018)

Synnerligen trött på de nuvarande politiska spelet. På riksplanet är det kanske bäst att jag tillägger. Kanske jag, senare, får anledning att komma med en "åsikt" om läget i Vingåker.

En som på ett alldeles utmärkt sätt kan beskriva dagens spel kring riksdagens talmän är Johan Hakelius. Som i sin klargörande text börjar så här:"

Dagens talmansomröstning saknar helt innehåll. Det är ett kliniskt rent maktspel. När ska det bli dags för sakfrågor?"   

Och avslutar sin text med:

Det är inget egensyfte att bilda en regering. Har man ingen politik – inte ens i den meningen att man bara administrerar det rådande – är en regering meningslös. Så hur vore det, när ni är färdiga med det fullständigt ointressanta tjafset om talmän – om ni satte igång i den änden? Hur vore det om något parti tog initiativet till att förklara en politisk linje – Det här vill vi göra. Är någon villig att tala om saken med oss? – och utgick från den?

Det börjar bli genant, det här.

Mycket genant! Hela jävla cirkusen…

Det finns mer cirkus att grunna över - som du kan läsa om om du klickar här

Jan-Olof Sandgren funderar kring rubriken - Vad är rasism?
Ytterligare ett ämne att blir grymt trött över…


Strandnära bebyggelse                 (23 sept 2018)

Naturvårdsverket har haft i uppdrag att se över reglerna om lättnader för att bygga strandnära där fokus skall vara att utveckla möjligheterna att bygga permanentbostäder.   
En som pekar på att Sverige inte ser likadant ut överallt är Britta Flinkfeldt, kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog, som i DN debatt skriver:

"Arjeplog är stort som halva Belgien, eller en tredjedel av Schweiz och har 0,22 invånare per kvadratkilometer, lägst i Sverige. Inom kommunen finns 8727 st sjöar och 9573 öar och har fler fritidshus än småhus. Om dessa 1400 fritidshus legat vid varsin sjö hade vi ändå haft drygt 7000 sjöar kvar att bygga vid. i kommunen går det 14 sjöar på varje hund!
Att vilja skydda stränderna från byggnationer är i högsta grad lovvärt. Det är självklart att man ska ta hänsyn till naturens egenheter och  skyddsvärda objekt och allemansrättens möjligheter att tillåta människor att vara och vistas i skog och mark.  
Reglerna för var man kan få dispens för att bygga och bo måste ändras så att det blir lättare för en kommun som vår att kunna anvisa lämpliga platser att bygga.
Vi ser fritidshusen som ett sätt att på sikt öka befolkningen och anser oss kompetenta att hitta lämpliga områden för ny bebyggelse."

Det är onekligen ett imponerande antal sjöar i Arjeplogs kommun.  Sverige är ett sjörikt land då alla gropar fylldes med vatten när inlandsisen drog sig tillbaka. Det finns 95 795 sjöar som är större än en hektar, 100x100 meter och ca 83000 sjöar över 10000 kvadratmeter (100x100).

Nå, Finland då? De 1000 sjöarnas land. Där finns 188000 st varav en del är rejält stora.

Vad har då Vingåker att bjuda sina invånare och tillresta turister?
Där finns  28 - 33 st sjöar med ett flertal friluftsbadplatser i natursköna miljöer. Några sjöar  delas med grannkommuner.
/Åke

Systembolaget som största vinimportör har ett ansvar.

Bjarne - När jag såg den rubriken i SVD Näringsliv tänkte jag på dig som har en faiblesse för denna välgörande dryck.
Såg att EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt har agerat mot alla skräpviner som lanseras som finvin med hjälp av förföriska etiketter. Tjusiga förpackningar och tillsatser är vanliga ingredienser i boxarna på Systembolagets hyllor.

Corazza Bildt har länge drivit frågan att få till en skärpning av reglerna kring vinproduktion. Fulviner i finförpackningar illustrerar att det finns ett glapp mellan marknadsföring och innehåll.

Konsumenterna har rätt att veta vad vinet de dricker innehåller. Måste visas i innehållsförteckningen. Det finns idag ingen obligatorisk märkning över hur mycket tillsatser en flaska innehåller och det borde finnas en gemensam
europeisk standard. Systembolaget som stor importör borde agera och ställa krav. Ett mycket rimligt krav!

En Gin och Tonic innehåller bara välgörande tillsatser! :-)
/Åke

Med den omvittnad tveksamma kunskapsnivån många går utmed  i arbetslivet…
…är det inte förvånande att arbetsgivarna tvingas till egen utvärdering av
de sökande man önskar anställa. Skickar man så in sitt CV kan det vara
bekymmersamt om man skriver under med ett utomeuropeiskt namn. Flera
sådana personer har vittnat om att artiga svarsbrev erhållits med tack
men nej tack. Några har därefter bytt namn till ett mer europeiskt namn och
haft bättre framgång.

Det tyska företaget SAP, som är världens största säljare av mjukvara för stora
affärssystem, har ett omfattande digitalt verktyg för att vaska fram lämpliga
kandidater för den egna kompetens-utvecklingen bland sina 90.000 anställda
i 120 länder.

Den kvinnliga hr-chefen  är fyrbarnsmor och diagnostiserades själv i 18-årsåldern
med adhd och dyslexi och milt tvångssyndrom.

I systemets ena ände stoppar hon och medarbetarna in data om marknaden,
företagets utmaningar, svagheter, styrkor, strategier. mål och utbildningsbudget.

I andra änden matar de in all upptänklig information om personalen som kommit
fram under utvecklingssamtalen.

Resultatet blir bland annat individualiserade utbildningsplaner, och lämpliga
matchningar av mentorer och adepter, över lands,- avdelnings- och erfarenhets-
gränser. Man menar att det är ett mer organiserat sätt för att använda personalen
och utbildningsbudgeten på bästa sätt.

Frågan är vem det gynnar mest, företaget eller den enskilde individen?
/Åke


Alla problems moder                   (22 sept 2018)

Skulle kunna vara Madame som med sträng min håller oss sysselsatta med att ta reda på höstens äppelskörd.
Men så är det förstås inte - men vill man få njuta av Ms kommande mumsiga äppelkakor under vintern deltar man gärna i förberedelserna.

Men under den rubriken skriver Patrik Engellau i dag på sig blogg DGS.
Hans text börjar så här:

"Den tyske inrikesministern Horst Seehofer hävdar att invandringen är alla problems moder. Jag menar att det är fel, i varje fall för svenskt vidkommande. Felsynen är allvarlig ty om vi inte rätt identifierar problemens sanna moder så kommer vi inte att kunna lösa ens invandringsproblemen (om de över huvud taget går att lösa).
Däremot är det sant att invandringsproblemen är den mest besvärande enskilda effekten av grundorsaken. Andra effekter är sådant som den svenska skolans ihållande svårigheter och brottsligheten i en del utanförskapsområden."

Är du inte intresserad av ämnet kan jag i alla fall tipsa dig om att hans text slutar så här:

"Om Sverige tillämpade den gamla principen att folk inte ska ligga andra till last (i kombination med Dublinförordningen som säger att en flykting till Europa ska söka skydd i första säkra land) så skulle vi inte ha några invandringsproblem.
Om svenska politiker gjorde avkall på sin hybris och sin maktlystnad och erkände att de inte kan lösa skolans problem genom att slänga ytterligare miljarder på ett feltänkt system utan i stället med ödmjuka ursäkter gav skolan tillbaka till lärarna så skulle det åtminstone finnas en chans att lärarkåren reste sig ur sitt betryck, tog på sig ett sedan länge avlagt ansvar och med stolthet, yrkesskicklighet och ledarskap återskapade den goda skola som Sverige en gång hade.!


Tidigare var de anständiga          (21 sept 2018)

Rubriken kommer, väldigt lite grand, av rubriken den 19 september om intelligens eller känslor. Jag kom vid morgonfikat att finna tanken hos mig själv att "Ledarskribenterna i Kuriren inte använder så mycket intelligens när de skriver sina texter men däremot flödar över av känslor när de skriver".
Nå - den mer viktiga lusten till den rubriken kommer av vad jag läser att Johan Hakelius skriver i morgonens Fokus, och då från frågan han ställer:
"Exakt när blev hundratusentals väljare oanständiga?"
Sverigedemokraterna har ju växt en hel del de tre senaste valen och någonstans har ju de väljarna kommit ifrån.

Och Hakelius kan med fog ställa frågan inte minst då när han skriver:

Säg att sammanlagt lite knappt 400 000 av Sverigedemokraternas väljare i år brukade rösta på Socialdemokraterna och att ungefär lika många tidigare röstade på Moderaterna, i de senaste valen.
Betyder det att en försvarlig del av Socialdemokraternas och Moderaternas stöd tidigare bestod av oanständiga människor?

Jo, mumlar jag för mig själv - så kan man verkligen se på saken…
Och reser mig (i tanken) upp och gör vågen när jag läser:

Det betyder att såväl alliansen som Socialdemokraterna i åratal regerat med stöd av oanständiga politiska krafter. Det är bara det att oanständigheten varit in house, som det heter på modern svenska. Att fortsätta att regera med stöd av det oanständiga, nu i form av Sverigedemokraterna innebär med säkerhet en del praktiska problem men knappast ett moraliskt dilemma.
Det är ju samma väljare som utgör stödet.

Så förundras Hakelius över att de övriga partierna inte verkar ha "en aning om, eller intresse för, vart det här nya partiet - till stor del är en koalition mellan gamla sossar och moderater - är på väg."
Och avslutar sin text med:
"Får man vara så oskicklig? Det måste väl trots allt finnas någon slags kvalitetskrav, även på politiskt hantverk."

Ja vad svarar ni väljare i Vingåker på den frågan.
Börja gärna i den egna kommunen.

Men när jag läser vad Hakelius skriver så nästan "dör jag" - av en kombination av överväldigande känslor - lycka och avundsjuka.

Du vet väl att du kan ge mig dina kommentar om du klickar på Bustidningen i högerspalten

PS - här - kan du få lite hjälp i dina funderingar om de svenska politikernas hantverksskicklighet…


Frågan är om det nu framöver är så intressant vem som blir statsminister. Det kanske är minst lika intressant att se vem/vilka som hamnar i opposition.
Det är ju skillnad på makt och inflytande. Makt är titlar och sånt, inflytande, det är faktiskt att påverka. Utan vital opposition är det heller inte mycket till demokrati.

En väl fungerande demokrati behöver en opposition som står på tårna. Varför skall
regeringen göra sitt  bästa om den inte behöver vara rädd för oppositionen?
Vill du läsa mer om vad Torbjörn Nilsson anför i den saken kan man läsa här.


Osökt fick jag en tanke på Vingåker och undrade om det senaste valresultatet kan
tänkas medföra en vitalisering av demokratin i kommunen. 
/Åke

 

Om väljarförakt…                       (20 sept 2018)

Kan du läsa här - en rykande argsint text av - Stefan Hedlund.
Artikeln börjar så här:

Att valrörelser präglas av kaskader av floskler, inkonsistenser, övertalningsdefinitioner, halvsanningar och direkta lögner är förvisso inget nytt. När medlemmar av det politiska etablissemanget känner hur väljarna flåsar dem i nacken, frestas de ofta att plocka fram sina allra värsta sidor, och att känna större lojalitet sinsemellan än gentemot sina väljare.
Detta sagt är jag nog inte ensam om att anse att det vi tvingats utstå sedan början av augusti går utöver det mesta av vad svensk politik hittills har kunnat prestera av osmakligt väljarförakt.
I särklass mest upprörande är den närmast totala faktaresistens som präglat den offentliga diskussionen om främst migrationens kostnader och konsekvenser.

Du - Hedlund blir allt argare längre ner i sin text. Läs - och skäms - alla ni som på riksplanet inte röstade på SD.
Skulle man ju kunna tycka när man har läst texten…
Du - glöm inte att läsa kommentarerna.

Jag själv känner även ett annat förakt
- mot dagens media. Där menar jag då dags- kvällspress och tv.
Om du läser vad professor Torsten Sandström skriver så förstår du bättre varför jag känner så.
En liten varning - texten är lång som en rotfyllning. Om du trots det orkar ta dig igen vad Sandström skriver så blir resultatet (jämfört med att läsa Kuriren) - du har blivit klokare - för du har lärt dig saker…


Intelligens eller känslor?            (19 sept 2018)  

06.45 - Vad kan vara skönare än att få starta sin morgon med att få läsa några tänkvärda ord. Som när Jan-Olof Sandgren redovisar sina funderingar kring det här med skillnaden att låta sig styras av sin intelligens eller sina känslor.

Jag själv verkar hoppa mellan de båda…

OK - när du sedan tagit del av ovanstående kan jag som efterrätt gärna bjuda dig några fundersamma ord från Patrik Engellau som skriver under rubriken Ett svenskt särdrag.

Jag vet inte om du - som jag - kan känna ett visst känsloengagemang när du - här - kan läsa om Sjöbo-Olle.

"Han arkebuserades bildligt genom uteslutning ur det parti han med framgång var lokal ledare i.
Han hånades, förlöjligades och begabbades i media.

Han hette Sven Olle Olsson och var från Sjöbo, Sjöbo-Olle, hans brott var att han för exakt 30 år sedan genomförde en folkomröstning i Sjöbo 1988 om flyktingmottagning vilket gjorde Sven-Olle Olsson till rikskändis och måltavla för svenska massmedias samlade vrede. De kallade honom Svin-Olle."

För egen del har jag också denna morgon mött en synnerligen trevlig ung man vid namn Joel från Elmontage i Vingåker - som kom 07.20 för att byta spiskåpa över min spis.
Ett inte helt enkelt jobb enär det är en spiskåpa med lite extra finesser - den samarbetar med ett luftvärmesystem som är inbyggt i huset.
Joel löste det snabbt och elegant.
Det är alltid mig ett stort nöje att se skickliga yrkesmänniskor i arbete.
Även när de kommer långt före min sedvanliga tid att masa mig ur sängen…


En spännande framtid väntar    

00.30 - Nja, det kanske är att ta i - men vad jag förstår av mandatfördelningen kan det bli majoritetsbyte i kommunfullmäktige den kommande valperioden.
De röd-gröna får 14 mandat och den nuvarande oppositionen får 17 mandat.
S - 11 (minus 1) - 35,9 % - minus 3,3
V - 2 (plus 1) - 5,6 % - plus 2,2
MP - 1 (minus 1) - 2,7 % - minus 3,3

SD - 6 (plus 1) - 19.0 % - plus 1,8
VTL - 1 (minus 1) - 4,2 % - minus 1,2
C - 3 (plus 1) - 8,3 % - plus 2,1
KD - 1 (samma) - 4,8 % - plus 0,8
M - 6 (plus 1) - 17,6 % - plus 2,3

Liberalerna - 0 (minus 1) 1,3 % - minus 1,3

Om ovanstående sedan betyder att det blir en spännande framtid för oss i Vingåkers kommun återstår väl att se.

Jag har ingen kunskap om hur det då blir med t ex posten som kommunstyrelsens ordförande som (väl?) tilldelas ordföranden i det största majoritetspartiet
Vilket då betyder antingen M eller KD om den nuvarande uppdelningen består.

Hur som haver en del förändringar kan man väl ana att blir i de olika nämnderna.

11.15 - Kanske jag var lite för snabb i mina (nattliga) ovanstående funderingar. Tänker jag när jag i Kuriren läser att Anneli Bengtsson, (S) har för avsikt att fortsätta styret i kommunen genom att söka samarbete med ytterligare ett parti - bland den hittillsvarande oppositionen.
Dock inte SD klargör hon tydligt.

C, med sina 3 mandat, kan kanske vara det parti Bengtsson tänker sig…

Den som lever får se.

En spännande kväll väntar… 

…tänker jag denna eftermiddag och spänningen stiger lite allt eftersom.
Jag märker också att min längtan efter att få uppleva "skadeglädje" fram mot natten stiger i samma grad.

Jag kan lite se framför mig den skadeglädje som SD-hatarna kan visa om det visar sig att t ex SD bara får 15 procent av rösterna. Det vill säga en blygsam ökning från förra valets 12.86 procent.

Men jag kan också föreställa mig en annan slags skadeglädje.
Den bygger nog mest på att jag under dagens titt bland svenska media märker hur de exploderar i en "sista slags orgie " över att skriva nedvärderande artiklar om Sverigedemokraterna och undrar då förstås nyfiket över hur alla dessa SD-hatare kommer att agera om nu SD hamnar en bit över 20 procent av rösterna - och att deras följare därefter kommer att uppvisa en en annan slags "orgie"  i skadeglädje".
Det unnar jag dem i så fall - för smutsigare agerande än det från denna 7-klöver kan jag inte föreställa mig. I samarbete med PK-media…

Du kanske som jag , är dödligt trött på politik, men länkar i alla fall till några läsvärda texter som - när du får lust - kan ge underlag för "egna funderingar".


- Nödvändigt att punktera myten om migrationens åtstramning


-
Slutdebatt i svensk politik

- Sverige är världsmästare i politik

I morgon…

Vill i all enkelhet säga att i morgon, när dimmorna skingrats finns vi kvar, väljarna som har att ta del av resultatet av vår demokrati som innebär folkstyre.
Vi består av miljontals individer med oräkneliga skilda intressen som med uttryck av ”folkvilja" kan få politiker att hoppa jämfota över att ha vunnit valet.
Vår demokrati är oöverträffad som samhällsform.
Vi kan, med våra olika intressen, ideologier, utnyttja vår rätt att välja och välja bort politiska makthavare.
Välgörande nog är en valseger bara en valseger, varken mer eller mindre.
Den ger inget mandat till oinskränkt makt utan måste anta respekt för minoritetens intressen och rättigheter.
Den fortsatta utmaningen måste bli att fokusera på landets fortsatta utveckling och färdriktning.
Varför inte även fortsatt ha som målsättning att vara en tongivande röst i Europa med en befolkning som integrerat arbetar för gemensamt mål och välfärd.
/Åke

 

Ibland kan man undra om landsbygden

Frågan om landsbygdens framtid har klättrat på den politiska agendan.
I fokus står ofta den vikande befolkningen och med den försämrad samhällsservice
.

DN har redovisat fakta i en del frågor. Bl. a om klyftorna mellan stad och landsbygd. Oklarhet råder om definitionen på landsbygd då det bl a finns kommuner som både har tätort och landsbygd.

En användbar definition kan vara:

Storstad
T.ex Stockholm, Göteborg och Malmö.  2,4 miljoner (24%) bor där. Sthlm har 12 kommuner (Tex Huddinge, Solna, Sundbyberg)
Övriga städer. Tätorter med minst 10000 invånare (T ex Luleå, Jönköping)
2015 fanns 121 sådana städer med 3,8 miljoner invånare (38%).
Landsbygdsorter. Tätorter med färre än 10000 invånare och ligger 45 min.bort från Storstad. T.ex Hällefors och Ånge.
2015 fanns 935 st sådana orter med 1,1 miljoner invånare (11%). Största orter är Lindesberg, Älmhult,Åmål, Säffle, Lycksele och Tidaholm.
Övriga tätorter.
Har mindre än 10000 invånare och ligger nära större tätort.
T.ex. Alvesta (Växjö), Åhus (Kristianstad). 2015 fanns 920 st sådana orter med 1,4 miljoner (14%) invånare.
Storstadsnära landsbygd.
Ligger utanför t.ex Stor-Malmö, Stor-Göteborg.2015 bodde 170000 (2%) invånare där.
Ren landsbygd.
Områden utanför tätorter i övriga kommuner.
2015 bodde1, 1 miljoner (11%) av befolkningen på ”ren landsbygd”.
Inflyttningen till storstäderna sker inte på bekostnad av landsbygden.
Högre födelsetal och invandring gör att storstäder ökar.
Från landsbygden flyttar man till tätorter med mindre än 100000 invånare.

När befolkningsunderlaget minskar försämras samhällsservicen som t.ex att skolor, bibliotek, badhus och apotek läggs ner.
År 2000 hade 734 landsbygdsorter en eller flera livsmedelsaffärer.
Till 2018 hade livsmedelsaffären försvunnit på 144 landsbygdsorter (20%)
År 2000 hade 276 landsbygdsorter en eller flera vårdcentraler.
Till 2018 hade dessa försvunnit på 51 landsbygdsorter (18%).
År 2000 hade 788 landsbygdsorter en eller flera  grundskolor.
Till 2018 hade dessa försvunnit på 97 orter (12%).

Ingen av dessa nedläggningar har kunnat påvisats som orsak till minskad inflyttning eller ökad utflyttning. Dessa rörelser påbörjades långt innan t.ex.butikerna lades ner. Inte heller nedläggning av skolan har haft påverkan.
Klyftan mellan stad och land syns tydligt när man jämför förtroendet för samhällsinstitutioner och dagspress.
Förtroendet är lägre på landsbygden än i storstäderna.
/ÅkeMånga är de…

Det har pratats mycket om invandrare de senaste åren och speciellt nu i valtider. Inte sedan Balkankriget på 90-talethar det kommit så många till Sverige som de senaste åren.DN har redovisat fakta i en del frågor. Bl.a om invandringen. Uppehållstillstånd krävs för att få bosätta sig i Sverige.

Kommer man från EU, Norge, Island och Liechtenstein är man befriad.
Asylsökande
 är man som flykting som har flytt från ett land och söker skydd hos oss.
Invandrare
 räknas man som när sökt asyl beviljats och blivit folkbokförd.
40 % av fjolårets asylsökande blev det.
Topp tio - invandring efter medborgarskapsland  år 2017 är:

De ca 19000 svenskarna är medborgare som tidigare bott utomlands och flyttat hem igen. De från Indien är mest arbetskraftsinvandrare.
År 2016 var Sverige det land inom EU som beviljade flest uppehållstillstånd i förhållande till befolkningsmängden.

De 5 senaste åren har befolkningsökningen varit unik. Det har varit fler som invandrat än som fötts, vilket aldrig hänt tidigare.
Vanligaste ursprungsländer för utrikesfödda är:

Det råder slagsida när det gäller invandrarnas kön.
Drygt sex av tio personer som beviljats asyl är män.
En liknande slagsida finns även bland arbetskraftsinvandrarna.
Bland anhöriginvandrarna är det fler kvinnor än män.
/ÅkeSvensk klimatpolitik subventionerar de stora klimatbovarna                                                   

Bäste läsare - vad tänker du när du läser de här raderna?

Nettoresultatet av den svenska plaktpolitiken på klimatområdet är att vi med svenska skattepengar bidrar till ökande inte minskande utsläpp av växthusgaser. Den enda funktion den här politiken möjligen har är att den köper de goda svenskarna (tyskarna kallar det ”Die dummen Schweden”) ett gott samvete därför att de inte begriper bättre.

Detta kan en femteklassare räkna ut, men bevisligen inte vårt politiska etablissemang.

Nä - den texten har jag inte kopierat från Kuriren utan från en - betydligt mer läsvärd blogg - anthropocene.live - där du här kan läsa vad den kunnige Lars Bern skriver i ämnet.

Lars Berns text slutar så här:

Hur kan svensk politik bidra?

Istället för dagens kontraproduktiva, dyra och meningslösa plakatpolitik som främst har Miljöpartiets och Centerns signum, borde den svenska politiken läggas om till massiva satsningar på teknikutveckling på de två huvudområden som jag pekat på här. Då skulle de goda svenskarna kunna göra den skillnad i klimatpolitiken som vi drömmer om.

De enda partier i dagens Sverige som kommer i närheten av denna mer resultatinriktade klimatpolitik är Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Så om man tror att klimatet är den stora ödesfrågan som alarmisterna påstår, då bör man rösta på något av dessa partier i årets val.

Läs vad Bern skriver - och du flyttas över till den grupp - som begriper lite bättre

 

Ännu mer tänkvärt…                                 (1 sep 2018)

12.55 - Jag har tidigare i dag (mediasnack) ondgjort mig över den usla mediabevakningen - och de (nåja) de lika usla politikerdebatterna som vi medborgare plågas med.
Från båda håll får vi ta del av - till intet betydande floskler från politikerna - och från media - försök att påverka oss att rösta på "Ja, va fan som helst men inte Sverigedemokraterna".

Men båda parter är urdåliga på att föra ut sådan information som som gör att vi väljare får chansen att använda vårt eget intellekt för att värdera vad vi läser.

Sjukvården går på knäna och vårdköerna blir allt längre.
Politikerna har inga lösningar på hur det kan förändras till det bättre.
Inga tidningar har heller - har vare sig kunskaper eller intresse av att hjälpa oss med den saken.
I stället lägger man ner sina krafter på att hitta någon "byhålepolitiker" som fuskat med en reseräkning, eller på Facebook uttryckt sig "vårdslöst".
De fattar vad jag menar va?

Begåvade och intellektuella väljare - som jag (ja ja) - söker därför information om t ex sjukvården från andra källor. Tillförlitligare sådana.
Som här… (ur anthropocene.live)

När jag läser sådant så minskar mina ögon till ilskna små svarta springor och jag undrar för mig själv "Hur många svenskar (Vingåkersbor?) ta del av sådan information?"
Och svarar mig själv "Ungefär - väl - lika många som tittar på damfotboll i division 5". (Det står ju inte i Kuriren)
Och av dem är det väl ungefär lika många som det finns målvakter på plan som bryr sig och agerar.
Nå det där får väl gälla min egen blogg - för Lars Bern som driver bloggen anthropocene.live skriver den 13 november 2016 så här om sig själv:

Bloggen har på tio månader passerat 2 miljoner visningar. Antalet besök på bloggen ökar stadigt och ligger nu omkring 15.000 per dygn, alltså en årstakt över 5 miljoner visningar.
Det är givetvis en glädjande utveckling som visar att den typ av opinionsbildning och debatt som bloggen representerar ökar stadigt, medan etablissemangets MSM (Main Stream Media) minskar lika stadigt.

Nå, i artikeltexten jag länkar till ovan hittar du bl a:
Primärvården har trots ihärdiga ansträngningar under mer än 30 år inte klarat av att nå upp till de tidigare ställda målsättningarna och torde nu få ännu mindre möjlighet att med ytterligare större uppdrag klara genomförandet.
Orsaken är egentligen självklar; sjukvård är en avancerad verksamhet där diagnostik och behandling av allehanda sjukdomstillstånd kräver specialkunskaper, som allmänläkare inte klarar av att upprätthålla.

När patienter får problem med tänderna är de betrodda att gå till tandläkare direkt utan att passera husläkaren, men vid problem från andra organ så ska husläkaren först konsulteras.

Och så får vi ta del av hur det kan göras för att sjukvården kan förbättras.
Läs gärna vad läkaren Per-Gunnar Larsson skriver i Dagens Medicin i länken ovan…

Men det finns ju även annat intressant att ta del av - som att lyssna till:

Informationsinbördeskriget - av Henrik Jönsson…

Sitter och försöker uppdatera mina kunskaper om Slovakien (Wikipedia) och läser till min förvåning:
Slovakien har generellt sett en ojämn vägstandard. Den västra delen av landet har ett mycket väl utbyggt vägnät av hög standard medan den östra delen håller betydligt lägre standard.
Totalt sett har ändå Slovakien vägar som ligger på en genomsnittlig europeisk nivå vilket är något bättre än till exempel Sverige vars vägar ligger under det europeiska genomsnittet.

Det hade jag inte en aning om Hm, kan jag fortfarande vara påverkad i min uppfattning av mina många bilresor till Polen på 70-talet?…


Mycket tänkvärt…                                     (31 aug 2018)

11.00 - Tänkvärt? Ett alldeles för tamt ord för att beskriva vad jag egentligen känner när jag läser de här orden av Johan Hakelius:

"Om de dummaste och och minst upplysta får sätta ribban, kommer de någorlunda intelligenta att dö av leda"

Så förbannat rätt - det bästa uttalande jag läst i år - är för många ord att ha i en rubrik. Men det motsvarar bättre vad jag menar med det mer mesiga ordet - tänkvärt.
Och det är precis så jag upplever mig själv.
Som t ex får mig att undvika föreningar som vårt lokala PRO.
Lik förbannat kan jag inte låta bli att försöka påverka…
Vilket förstås kan ledas som bevis på att jag inte alls är så begåvad som jag själv tror.
För - vilken klok person försöker piska liv i en död häst?

Hakelius skriver en fin text om Gunnar Ljusterdal (som dog den 3 juli 87 år gammal) som under många år var redaktör för tidningen "Grönköpings Veckoblad" (Sveriges enda veckotidning som utkommer en gång i månaden)

Det finns ytterligare en passus i Hakelius text som får mig att få rysningar av välbehag:
"En annan otidsenlighet som bidrog till Ljusterdals framgång med Grönköping, var att han ställde krav på sina läsare.
Den som inte höll sig informerad och saknade en känsla för språkets nyanser, missade det mesta."

Nej, jag kom inte alls att spontant tänka på Kuriren.


Att läsa för klimatalarmister…     (30 aug 2018)

Läser en text som börjar så här:

Klimatalarmisterna får inte en lugn stund över att allt fler människor blir medvetna om de mycket positiva effekterna av att koldioxidhalten i atmosfären stigit över det senaste halvseklet från 0,03 till 0,04 procent.
Det är nämligen så att koldioxid är den viktigaste byggstenen för allt liv på jorden.

Livets bas är växternas fotosyntes, där just koldioxid bringas att reagera med vatten under påverkan från solens ultravioletta strålning.
Det leder till bildning av sockerarter som sedan i sin tur är det som växterna använder som byggstenar för att växa.
Djurlivet är sedan helt beroende av växterna som sin näringskälla, utan växter inget djurliv.

Och där texten slutar så här:

För globalisterna har deras enormt framgångsrika klimatskrämselpropaganda varit ett perfekt instrument för att avleda människors uppmärksamhet från de verkligt allvarliga hållbarhetsproblemen.
Miljöpartiet är globalismens nyttigaste idioter i detta sammanhang och SvD är ett av deras många propagandablad.


Hur ser det ut i Vingåker då?      

Hej Bjarne,
Såg att du länkade till denna tabell som visar hur många invånare med utländsk bakgrund det finns i våra kommuner.
Man kan förstå att många blir oroliga när man ser att det i 14 av dessa kommuner
finns ca 35% eller fler (2 med över 50%) invånare med utländsk bakgrund och undrar om svenskarna är på väg att bli en minoritet i vårt eget land.

Men anhopningen av invandrare i kommunerna beror till stor del på kommunernas
egna olika åtgärder och invandrarnas önskan att få bo och umgås med sina fränder.
Frågan är då hur det ser ut i Sverige och Vingåker med invandringen.

I slutet av 2017 var ca 18% av befolkningen utrikes födda. Av dessa kom 13% från Nordiska länder. 8% var födda i Finland och 9% i Syrien som var det  vanligaste födelselandet.
Pratar man om utländsk bakgrund, vilket syftar på personer som är utrikes födda eller har 2 utrikes födda föräldrar är det drygt 24% eller ca 2,4 miljoner från ca 160 länder.

Nativiteten i Sverige var 1999 så låg som 1,5 barn/per kvinna. Den har nu stigit till 1,9 på grund av invandringen men skulle behöva vara 2,1 för att ha en intakt befolkning.
Med sjunkande födslotal bland Sveriges urbefolkning förändras sammansättningen och vi får fler andra etniska grupper. Den frågan undviker oftast beslutsfattare att informera medborgarna om då korrekt upplysning kring ämnet associeras med främlingsfientlighet.

Hur ser det då ut i Vingåker?
Den 31/12 2017 var 681 kvinnor (15,2%) av 4495 st utrikes födda. För männen var  motsvarande siffror 674 (14,4%) av 4685 st. Så här ser det ut i länets kommuner.


Många av de ”gamla” invandrarna har uttryckt oro över alla nytillkomna och röstar därför mot invandringen. Man ser de nya som ett hot mot sina egna positioner i samhället och tror att många kommer för att ta deras jobb eller sprida islam och inte för att leva i fred skriver Abdulla Ahmed Miri
/Åke


Nyfikna funderingar…                           (29 aug 2018)

12.05 - Jag vaknar oftast om morgonen och är nyfiken - både på vad den kommande dagen har att erbjuda mig men också nyfiken på - annat.
Det kan just denna dag bero på att - min bowling gick uselt i går, fick stryk t o m av Madame - men ibland vaknar jag också med viss lätthet att få små illvilliga funderingar.

Som när jag i kkuriren.se läser att:
Thomas Widén kliver in som andelsägare i Folkets park med Johanna Widén, Niclas Strand och Mia Poppe som har ett gemensamt mål: att skapa ett blomstrande nöjespalats.

Finemang - tänker jag där - vilket jag inte gör när jag också läser:
Socialdemokratiska föreningen i Vingåker är huvudägare till parken och det var Jörgen Larsson (S) som kom med idén om satsningen.

I slutet av artikeln läser jag: Det nya andelsägarskapet omfattar 25 procent av Folkets park. Huvudägare är Socialdemokratiska föreningen i Vingåker, även IOGT-NTO äger en liten del.

Nu kan jag inte bestämma mig för om jag tycker mig vara illvillig i tankarna eller inte - men i alla fall känner en stigande nyfikenhet över att få veta "hur gick det till när  Socialdemokratiska föreningen blev huvudägare i Vingåkers Folkets park."

Medan jag blandar mina funderingar mellan "Vem byggde upp Folkets Park från början - med - är det inte dags för lunch nu?" så funderar jag också lite över frågan - hur kommer det sig att Socialdemokraterna är så duktiga på att få extrapengar genom lotterier - och som här - äga det mesta i en andelsföreningen?

Va? Nä, det missunnar jag dem inte…
Men ibland får jag som sagt - illvilliga funderingar - en känsla som stavas mygel

Ibland, kanske rent av ofta, har jag helt fel.
Men det har jag aldrig när jag får en känsla av - dags för lunch…

Kommentar

Man skall aldrig underskatta kreativa idéer, historiska talanger. eller vanligt chillande kompisar emellan.
Åke


Oj då…                                                                  (27 aug 2018)

Rubriken står för vad jag mumlade till mig själv när jag - på Facebook - läser vad Centerpartiet i Vingåker där skriver:

Valet 9 september är viktigare än på länge. Vi lever i en turbulent tid där allt fler målar med svarta penseldrag – och då misstro och främlingsfientlighet breder ut sig i Vingåker som i resten av landet.
Mer än någonsin behöver vi stå för medmänsklighet, våga se möjligheter och tro på människors drivkrafter.
Vi har tagit ställning. Vi vill framåt.

Det första påståendet håller jag med Centerpartiet i Vingåker helt och fullt om. Men kanske inte som de föreställer sig att förnyelsen ska se ut.

I nästa tankereaktion blev jag en aning irriterad över dessa till intet betydande C-floskler som bara står där som en radda "vackra ord".
Nå, det får väl stå för mig då enär mitt tålamod är överfullt av liknande raddor från alla övriga partier också och orkar inte med flera.

Det är väl en sak det - men jag blev synnerligen överraskad av att Centerpartiet i Vingåker så bestämt påstår att här: misstro och främlingsfientlighet breder ut sig i Vingåker som i resten av landet.

Att det förekommer i Vingåker har jag svårt att ta till mig. En och annan tokskalle finns förstås som både målar med svarta penseldrag och som har rasistiska åsikter. Men de är nog inte fler här än i Centerpartiet på riksnivå.
Eller i Miljöpartiet - viskar han bakom örat…

Jag personligen är en av dem som gärna målar framtiden med svarta penseldrag - i alla fall de gånger jag tänker på dagens regering och den fega, smått obefintliga oppositionen där bl a den helt obegripliga Annie Lööf finns med som ett störande inslag - samtidigt som jag sätter mig ner för att skriva.

Som nu - när jag just återkommit bostaden efter att ha förtidsröstat och därefter driven av ren irritation över dagens politiska idiotiska floskelöverdrifter - slog nytt personligt rekord vad gäller tiden för klippning av gräsmattan.
Nix - C och MP fanns inte med i mina valkuvert.
För "jag har tagit ställning och vill en aning tillbaka"

Jo, det är dags att återvända till det gamla förnuftiga Sverige…Avskaffa dumhetskulturen                26 aug 2018

Efter nästa två dygn utan tillgång till min dator kände jag till viss förvåning en slags inre lättnad. Som, säger jag till mig själv, säkerligen mest beror på att jag sluppit höra eller läsa ett ord om den svenska politiken.
På riksnivå då…

Det var innan jag satte på datorn igen och hunnit ta del av en del tokerier från politiker och media.

MEN - så läste jag en artikel i Dagens Medicin, skriven av överläkare Anna Spencer, som gav mig nytt mod, som väl då kan förklaras i en förhoppning att flera väl insatta kan förmås skriva något liknande.
Hennes artikel har just den rubrik du ser här ovan.

Anna Spencers text börjar så här:

"Det är valår och jag vet vad jag inte vill ha. Jag vill inte ha valmanifest. Inga vallöften, lögner eller ivriga utfästelser om förbättringar. Jag vill inte höra fler ogenomtänkta förslag från okunniga, detaljstyrande politiker, regiondirektörer eller administratörer. Jag vill inte ha fler administratörer. Jag vill inte ha fler mellanchefer, chefsstöd, samordnare, lotsar eller koordinatorer som koordinerar sånt jag inte vill ha.

Jag vill inte höra ordet produktion när det heter sjukvård. Jag vill inte ha fler musmattor med värdegrundsord, inte fler ledningsgrupper där ingen vågar vara ärlig. Jag vill inte ha fler kontrollfunktioner eller enkäter utformade av människor som inte förstår vad vi gör. Eller vad de själva gör."

Jag hoppas du tar dig tid att läsa vad Spencer skriver.
Liksom jag hoppas att fler kunniga och insatta tar sig mod och skriver något liknande.
Anna Spencer skriver i texten en lång redogörelser för vad hon "inte vill ha".

Efter att läst artikeln hamnade genast mina funderingar i den svenska skolan.
Och försöker föreställa mig t ex att någon inom Vingåkers skolverksamhet skulle våga ta till orda på det här sättet.
(se även det här)

Kan jag inte tänka mig - för:

"Inom såväl media och kultur som inom det politiska etablissemanget i Sverige finns en feghet som tar sig uttryck i självcensur och humorlöshet. Det är därför den typ av politisk och religiös satir som finns i många andra delar av världen skulle aldrig fungera i Sverige.
Tänk om någon känner sig kränkt?
Och vad läskigt om det som framförs eller publiceras blir ifrågasatt, kritiserat eller till och med genererar hot! Så kan vi ju inte ha det. Bäst att dränka hela samhällsdebatten i mellanmjölk så att ingen behöver ta illa upp."
ledarsidorna.se
Sport och miljö…                                         (16 aug 2018)

Håhåjaja, miljöfrågorna finns inte med i min personliga 5-i-topp-lista - vilket inte hindrar att jag stundom får funderingar åt det hållet.
Som när jag nyss i DN läser en intervju med vårt kvinnliga tennis- ess - Johanna Larsson där jag i texten får veta att hon gör en så där 70 flygresor per år.
För att kunna spela sin matcher - för att få in tillräckligt med vinstpengar för att kunna ha råd att fortsätta göra det hon gillar så starkt - att få spela tennis.

Och det handlar ofta om långa flygresor läser jag:
Tennissäsongen inleds i Australien, Kina och på Nya Zeeland. Därefter spelas tävlingar i USA, Ryssland, Taiwan, Qatar, Ungern, Dubai, USA igen och Mexiko. Tio olika länder på två månader.

Kan inte påminna mig att jag någonsin tidigare har formulerat minsta tanke på ordkombinationen sport & miljö. Men det hände i alla fall (lite kort) när jag läser:

– Jag försöker resa så smidigt det går men med mitt jobb har jag inte så stor valmöjlighet. Vill jag spela tennis är flyg mitt transportmedel. Det är inte så att jag kommer åka tåg genom Europa som tar två dagar och gör att jag hela tiden är sämre förberedd.

Och det kan i alla fall jag förstå - vilket jag inte lika lätt kan säga om den nya funderingen "Måste vi hålla på med, kan vi tillåta, sporter som påverkar miljön negativt?"
Antar jag att jag menar - trots att jag själv inte bryr mig det minsta…

Johanna Larsson är ju inte den ende tennisspelaren som flyger - hur många fotbollsspelare och åskådare var det inte som flög långa sträckor för att vara med under senast fotbolls-VM.
Du begriper dig ju lika bra som jag att föreställa dig allt resande till alla dessa olika sportevenemang.
Eller andra slag av evenemang vi (tydligen) inte kan leva utan…

Så - till det jag finner en smula förvånande - jag kan inte minnas mig ha hört ett minsta lilla pip från någon svensk (miljöskrikare) som haft en åsikt i just den frågan.
Inte minsta förslag om en specialskatt/förbud på EU-nivå.
Den flygskatt som MP lyckas påföra oss svenskar har just inte någon betydelse alls vad det gäller världsklimatet.
Vingåker?                                                              (15 aug 2018)

Rubriken finns där för att jag för kort stund sedan - i favoritfåtöljen med en mugg kaffe - kom att mumla "Vingåker vaf…"
Förmodligen för att jag försökte se något lokalt politiskt parti som framstod som extra framfusigt. Nja, inte direkt ansåg jag då men hamnade snart i andra funderingar vilket fick mig att anlita herr Google…

Land  Sverige
Landskap  Södermanland   
Län  Södermanlands län   
Kommun  Vingåkers kommun    
Koordinater  59°2′38″N 15°52′21″Ö    
Area
- tätort  411 hektar 
- kommun  441,86 kvadratkilometer    
Folkmängd   
- tätort  4 772  (2017)   
- kommun  9 218  (2018)
Befolkningstäthet   
- tätort  11,611 inv./hektar   
- kommun  21 inv./kvadratkilometer   
Tidszon
  CET (UTC+1)    - sommartid  CEST (UTC+2)   
Postort  Vingåker   Postnummer  643 XX  
Riktnummer  0151   
Tätortskod  T0904  
GeoNames  2662830

Jaha, funderade jag, det här är alltså vad det kommande nyvalda Kommunfullmäktige ska ta hand om i fyra år. En kommun som är den 203:e till ytan största av våra 290 kommuner och på plats 234 när det gäller invånarantal. Som i november 2017 hade 725 anställda.

Hade jag inte så klar kännedom om innan…

Vad har jag då för egna funderingar om vår kommun, passerade som en tämligen snabb tanke. Just inte många alls måste jag erkänna för mig själv. Att jag flyttade från Stockholm och så småningom till Vingåker hade just inga andra skäl än att jag var trött på stressen i huvudstaden och längtade efter nytt boende där det fanns hyggliga villapriser - men inte allt för långt bort från "stressen" där barn och barnbarn bor.
Hamnade då på Daldocksvägen 11 i Stenvred (Läppe) med utsikt över Hjälmaren.
Som bomull för själen…

Vad i kommunen engagerar mig då? Var nästa fundering som passerade. Inte mycket alls - (om jag bortser från min personliga irritation över kommunens mediokra PRO-förening)
Men skolan då?
Du, högst pliktskyldigast då. I en sån där "det där man anses tänka som svensk när man vill Sveriges bästa i framtiden".

Hur jag än försöker hittar jag just ingenting i kommunen jag bryr mig särskilt om.
Fast kanske jag borde intressera mig lite för äldrevården för "man blir ju allt äldre".

Egentligen vill jag nog se det som beröm för kommunen - det verkar som att jag tycker att allt fungerar bra. (Nå emellanåt lite skralt vinutbud på systemet tycker jag):
Tennisparken? Ingen plats för mig - och ännu mindre Prideparader…

Så ringer Madame och vill få hjälp med viss logistik och det gör att mina funderingar kring Vingåkers kommun tynar bort till en sista tanke - Jag trivs väldigt bra där jag bor…

PS - GeoNames innehåller över 10 miljoner geografiska namn som motsvarar mer än 9 miljoner unika egenskaper, 2,8 miljoner bebyggda platser och 5,5 miljoner alternativa namn. Objekten i databasen är kategoriserade i en av nio klasser och dessa klasser har tillsammans 645 koder som beskriver olika typer av geografiska objekt. Varje geografiska namn har en unik kod och innehåller namn på olika språk, latitud, longitud, höjd, befolkning, administrativ indelning och hierarki samt postnummer.
Koordinater ges i World Geodetic System 1984 (WGS84).


Moral?                                                                      (10 aug 2018)

10.55 - Jag har vänner av olika slag - hur jag nu ska beskriva den "skillnaden" utan att göra någon ledsen. OK - en del är synnerligen begåvade och intresserade av det mesta och anstränger sig för att få ta del av - fakta.

Nu börjar det brännas - jag har också andra trevliga vänner av annat slag - som inte bryr sig så mycket om annat än att få dagen att rulla på och (en del av dem) är ointresserade av politik och vill hellre resonera om deltagarna i Let´s Dance än ta del av saker som kommer att påverka deras liv.
Det var väl neutralt nog?

Vännerna ur den senare gruppen är de som säger till mig "Varför skriver du så mycket om politik och andra tråkiga saker. Kan du inte skriva lite roliga saker om Vingåker?"
Då hamnar  jag - lite kort så där - i den ambivalenta situationen att jag hoppar mellan att bli förbannad eller uppgiven och frågar mig själv "Ska jag byta vänner eller ska jag sluta skriva?"

Som du nu ser här har jag valt - att behålla båda - och klarar det genom att inte ge mig in och prata "politik eller andra tråkigheter" med de vännerna. Som emellertid fått den påverkan att det blir allt glesare vänträffar med dem.
Vi har liksom inte så mycket att "prata om" mest beroende på att jag inte är så speciellt intresserad av - lokalt skvaller.

Nåväl - Moral - står det i rubriken. Och anledningen till det är jag just läst ett synnerligen angeläget blogginlägg av Julia Caesar som handlar om just moral.

I början av hennes text står det:

"Har moral med politik att göra? Självklart. Jag kan inte tänka mig ett område där moral hör mer hemma än i politiken. Politik är moral på samhällsnivå, den infiltrerar allt i våra liv."

Lite längre ner i texten står:

I Sverige har vi i decennier lagt ut moralen på entreprenad och låtit politiker, tjänstemän och media sköta den åt oss. Bekvämast så. Så slipper du tänka, fatta svåra beslut och kan mysa lugnt i soffan och bedöva dig med underhållning.
Just då känner du att allting är bra.

Det var orden Så slipper du tänka, fatta svåra beslut och kan mysa lugnt i soffan och bedöva dig med underhållning - som fick att börja skriva det här inlägget som jag gjort.

Du, jag har lite svårt för sådana människor.
Däremot är jag synnerligen förtjust i personer som Julia Caesar…


Prideparad?                                                     (6 aug 2018)

09.10 - Den 11 augusti avhålls Prideparad i Vingåker.
Kommunen skriver på sin hemsida:

Idag bjuds det på kärlek, kreativitet och härliga rytmer när den tredje upplagan av Vingåkers Pride genomförs. Syftet med paraden är att hylla och lyfta fram alla människors lika värde oavsett ålder, kön, sexuell läggning, könsuttryck, etnicitet, funktionsnedsättning, och religion.

Klickar mig snabbt bort med en vag känsla av avsmak.
Kanske för att jag just innan hade läst vad Patrik Engellau skriver på DGS som i sin tur fick mig att igen läsa vad Jens Gahnman skrev i går:
Klicka här
(Levy pants) och du får läsa - årets - avrättning…
Har du inte Facebook kan du läsa Gahnmans text här.

Och undrar lite senare kring frågan - vilket parti ska jag nu ge min röst i riksdagsvalet?
För ”Det ges föga val bland ruttna äpplen.”

Kommentarer:

Jag tycker det är bra och nyttigt att som fri och tänkande människa ha fördomar, det innebär att man är hälsosamt skeptisk till allt som förmedlas av regimmedia, lokalmedia och våra i huvudsak världsfrånvända svammelpolitiker.
    Därför bär jag mina fördomar med stolthet men är också beredd att ompröva dessa vid varje givet ögonblick, men i dagens samhälle kan jag väl tillstå att mina fördomar bekräftas av verkligheten betydligt oftare än att jag utesluter dem.
Nils Flacke

"Att SD utesluts ur ”gemenskapen”, är ungefär samma ”fenomen” som när de som påstår sig älska alla djur, visar avsky vid bara åsynen av t.ex en orm!
Inte så mycket ”gillar olika” och ”likabehandling” i praktiken, alltså!
”Gemenskapen” gäller bara de gulliga djuren, och de människor som tycker lika! Resten är ”paria”!
De ”gränslösa, öppna, frigjorda, fördomsfria och mångfaldsälskande” är i själva verket de värsta mobbarna!
För övrigt, vem f-n bryr sig nu för tiden om vilken sexuell läggning folk har?
Björnsson

HM - ganska många i Vingåker - kommer det nog att visa sig…
BW


 Tidigare inlägg hittar du - här hos:


Bustidningen

Där kan du också kommentera vad vi skriver här på nattgöken.
Välkommen in.